Manzanita Kitchen Remodel

Working with a classic mid century modern structure we created a kitchen that integrates well with the existing living room. The installation of a very long and low window allows for different view experiences and makes the room feel much bigger and more contemporary. By introducing a very small cantilevered addition in the kitchen we saved on cost and created the main design concept — a kitchen cut into two with the insertion of a dining room table.  Making the kitchen feel larger, the addition also has a customized tilted window to an outdoor eating counter. The monochromatic color palette used also helps make the spaces feel much bigger than they really are.

 

 

Happy Thanksgiving 2022!

Wishing you all a very happy thanksgiving! We are grateful for each of you – our clients, trade partners, community & friends.

From the entire team here at 2atara.

Hilltop Photo Update

A break in the atmospheric river gave us this photo update at the Hilltop construction site yesterday. Learn more about our design + build project here.

Point Monroe Boathouse

The existing garage was acquired by our clients who have their main house on the other side of the street. They wanted a flexible additional space that could be used for their kids to work on projects, storage for toys, and an inside/outside entertaining space. Harmonious movement between the waterfront and back into the unit was created by repeating hard surfaces and adding an insulated glass garage door and large glass bi-folding door. When complete, the interior kitchen will morph seamlessly into the outdoor kitchen and barbeque zone. Everything possible was reused to minimize the projects carbon footprint.

Recently Completed Morse Renovation

In-need of a fairly major facelift, this modernist era waterfront home had multiple additions done to it over the years, but no real design or recent work for the last 50. For its recent 2atara major remodel, Japanese inspired aesthetics were introduced throughout the home to give it its new look.  Low ceilings on the first floor were lifted into a cathedral with exposed steel elements to repeat designs found elsewhere in the home. At the entrance the existing concrete flooring was ground down to expose nice aggregates and create a Japanese style recessed entry area. In the kitchen, because of the skinny footprint of the building, upper cabinets were avoided and instead a large pantry was created that also houses the fridge, keeping things aesthetically nice and tidy. Neutral finishes were used throughout the home to make the small spaces feel larger, and 2atara even reused existing doors and windows from another project to keep client costs down and reusable materials out of our landfills.

Learn more about this project here.

Hilltop Spec Home Breaks Ground!

We are super excited to announce that we have broken ground on our Hilltop spec home, designed and being built by 2atara.  You can learn more about the project here.

Beautiful Billpoint Residence Renovation

When our client first came to us they were debating a move to a bigger/more updated house that would better suit their family’s needs. But, as is so often the case they did not want to leave their neighborhood, water views and a home full of memories. So, we went to the drawing board, side-by-side with our clients, to come up with a new layout that would open-up the tight spaces and moving walls to create key dynamic focal points of interest. These solutions would greatly improve the overall flow of the home, while also giving it a more contemporary look & feel. Read the full story here.

Window Install at Manitou Residence

Progress update at our Manitou residence: This is a new construction, single-family residence, with 3,329 SF of living space across two levels plus an ADU. The project site sits on Skiff point in the Rolling Bay neighborhood of Bainbridge Island. Adin Dunning, homeowner and Architect/owner of Studio Bracket has designed the home to use cutting-edge materials and technologies.

Featured in this fun time-lapse video are the high-tech Reynaers SL38 windows (aluminum thermally broken premium line RRP), being installed. These windows began their journey in Istanbul, went through Halifax to Vancouver and down the road here to Bainbridge.

Learn more about the project here.

Azalea Renovation

This beautiful 70s home on Wing Point Golf Course was a joy to work on. Primarily a cosmetic renovation of the kitchen and bathrooms, the 2atara team also worked on creating more effective lines of sight throughout the home. By relocating some doors and windows, 2atara provided improved views out to the Golf Course. An upstairs loft space, with nice separation from the rest of the house was also renovated into a very hip home office.

Working within the constraints of a tight budget, the 2atara team came up with some very creative ways to cut costs for the homeowners. The old wood burning stove was removed and instead of also removing and dumping the chimney, the cavity was carefully repurposed as a window seat nook – keeping unnecessary construction waste out of the landfills.

As with all 2atara projects, sustainable technology and materials were introduced, including water saving toilets, low VOC paints and a sustainably focused tile company named Happy Floors was hired for the flooring. Sustainable Thermory decking was installed which is made from fast growing abundant Ash trees – a softwood that is baked 3 times to blacken and transform into a strong and durable material, it does not need painting and will not need maintenance during its long lifetime. Corten steel was used to create a beautiful planter along the length of the home, also requiring no painting or maintenance.

With very little work done to the home over the last 30 years this makeover was an extraordinary success.

Introducing our one of a kind Hilltop Home

We are excited to announce our exquisite Hilltop Home. Inspired to create spaces that improve the health and well-being of the residents through connection with the environment, Craden Henderson, owner of 2atara designed this mid-century modern gem to give residents ample opportunity to live sustainably within nature. The sunny 2.5 acre property sits on the hill just above the Historic Fort Ward neighborhood.  The complex consists of a 2600sf 3 bedroom, 3 bath + flex main house and office – both with separate entrances for true live/work. There is also a 468sf guesthouse inserted into a stilted shipping container.  Built to LEED Gold standards, this home will employ the latest building technologies, materials and processes, with a focus on sustainable solutions.  Constructed by the 2atara team, once complete the home will be a true in-house labor of love.

This home will be available for pre-sale and construction is anticipated for late 2021.   Learn more here.